Worker's Day Facilities - Project Description
       
     
DSC_3371.JPG
       
     
1313Plan.jpg
       
     
DSC_3744.JPG
       
     
DSC_3951.JPG
       
     
DSC_4208.JPG
       
     
DSC_4215.JPG
       
     
DSC_4216 1.jpg
       
     
Worker's Day Facilities - Project Description
       
     
Worker's Day Facilities - Project Description

The Workers’ Day Facility is located in a beautiful rural setting in Hawkes Bay.  Reflecting the name, the Workers’ Day Facility is a building for volunteer workers to use during the day, into the evenings and on the weekends as a place to gather, cook, ‘hangout’ - to use as they wish.  The unusually shaped building responds strongly to the existing site conditions, and the adjacent building where the workers sleep.  The living, dining and kitchen are orientated to the north and open out onto a deck to the wide sweeping views.  The utilities are located towards the rear of the building.

The design challenge lay in creating a building that responds to the adjacent sleeping quarters behind, whilst opening out to the views and northern sunshine.  The client’s key requirement was accommodating a large group of people, their needs, and how they would achieve tasks simultaneously and comfortably.  The building is a ‘home away from home’ for many workers with the finishes and material palate reflecting this.  The soaring roof creates a generous ceiling height inside whilst the large overhangs provide shading to the façade.  A cozy fireplace looks out over the Hawke’ Bay while the adjacent woodshed provides protection from the low angle westerly sun.

The spatial layout was strongly influenced by a sequential entry series from two different directions meeting at the same point before breaking out into a larger more voluminous space.  Windows have been planned carefully to frame specific views at varying heights; as the user moves throughout the building the view will be naturally ‘found’.

The board and batten cladding provides depth, relief and shadow to the exterior of the building.  The dark cladding is punctuated with contrasting colour where there are recessed openings in the façade.  The Garapa timber ramps and decks provide contrast to the exterior façade in materiality, colour and repetition.

Follow the build here.

DSC_3371.JPG
       
     
1313Plan.jpg
       
     
DSC_3744.JPG
       
     
DSC_3951.JPG
       
     
DSC_4208.JPG
       
     
DSC_4215.JPG
       
     
DSC_4216 1.jpg